Home Intervenții Intervenții chirugicale Korekcija ušiju (Otoplastika)
Korekcija ušiju (Otoplastika)
There are no translations available.


Klempave uši su najčešća nasledna anomalija među brojnim deformacijama na spoljnjem delu uha. Korekcija deformacije ušiju pre upisa deteta u školu, može ga poštedeti emocionalne traume.

POTREBA ZA ESTETSKOM KOREKCIJOM UŠIJU
Korekcija klempavih ušiju ubraja se među najčešće zahvate u estetsko-korektivnoj hirurgiji.
Deformacija ušiju u smislu klempavosti i najčešća je nasledna anomalija među brojnim deformacijama na spoljašnjem delu uha. Primećuje se odmah nakon rođenja, a kasnije, posebno u pubertetu, stvara duboko nezadovoljstvo. Operativni zahvat može se izvršiti već od 7 godina, kada završava rast ušiju. Veliki broj varijacije u tehnici svedoči o složenosti anatomije uha i teškoćama u ostvarivanju trajno dobrih rezultata. Korekcija deformacije ušiju pre upisa deteta u školu, može ga poštedeti emocionalne traume izazvane zadirkivanjem druge dece zbog virenja ušiju iz kose.

PLANIRANJE OPERATIVNOG ZAHVATA
Operativnom zahvatu estetske korekcije ušiju dece i odraslih prethodi konsultacijski pregled. Deca i maloletne osobe trebaju biti u pratnji roditelja ili staratelja i oni svojim potpisom daju pristanak na estetski zahvat.

PREOPERATIVNA PRIPREMA
Za estetsku korekciju klempavosti ušiju potrebne su standardne analize krvi i urina: KKS; SE, faktor koagulacije, GUK, urea, kreatinin; urin kompletni, a deca se za korekciju klempavosti ušiju upućuju kod pedijatra na preoperativnu obradu..

PRIJEM
Može biti u jutarnjim satima na sam dan operacije ili veče pre zahvata. Nakon smeštaja u sobu sledi uzimanje anamnestičkih podataka, obavezno fotografisanje i pregled specijaliste anesteziologa.


DETALJNIJE O SAMOM POSTUPKU PRE I POSLE OPERACIJE


Anestezija
Estetska korekcija klempavosti ušiju se izvodi pod regionalnom ili opšom anestezijom.

Operacija
Postoji nekoliko hirurških tehnika za operaciju klempavosti ušiju. Estetski hirurg će nakon pregleda ušne školjke odrediti kojom će tehnikom vratiti uši u prirodni položaj. Svojstven svim tehnikama je hirurški rez koji je smešten iza uha i ožiljak je potpuno sakriven. Estetski zahvat završava šivenjem kože i imobilizacijom ušiju od posebno pripravljene sterilne vate i elastičnog zavoja. Estetsku korekciju klempavosti ušiju može raditi specijalista iz jedne od hirurških specijalnosti s iskustvom u korektivnoj hirurgiji.

Neposredni postoperativni tok
Pacijenti se nakon zahvata odmah mobilišu i nakon 3 sata odlaze na kućnu negu. Prvo previjanje je nakon dva dana, a zatim se na uši stavlja elastična traka koja se nosi sledećih 10 dana.

Komplikacije
1. Produženo krvarenje
2. Nekroza kože na uhu
3. Vraćanje ušne školjke u stanje pre operacije

VAŠ NOVI IZGLED
Otoplastika ili estetska korekcija spoljašnjeg dela uha vrlo je uspešan estetski zahvat koji trajno rešava problem klempavost ušiju, a njihov normalan položaj pridonosi poboljšanju ukupnog izgleda lica. Rezultati su vidljivi odmah nakon operacije, a konačni oblik uho poprimi 3 meseca nakon operacije.

 

hirurgijausiju1 hirurgijausiju2