Home Intervenții Intervenții chirugicale Hirurgija očnih kapaka (Blaferoplastika)
Hirurgija očnih kapaka (Blaferoplastika)
There are no translations available.


Kandidati:
Odrasle osobe u godinama su potencijalni kandidati za blaferoplastiku. Pacijenti sa 20 i 30 godina, zbog naslednih osobina, njihov izgled čini starijim i umornim.Kod pacijenata sa viškom kože javlja se pojava nadutosti gornjeg očnog kapka, višak kože, kesice i crni krugovi oko očiju.


Cilj:
Procedura na očnim kapcima se primenjuje ukoliko postoji neki problem. Ako su oboleli samo gornji kapci onda nije potrebno operisati i donji i obrnuto. Ako je uzrok višak masti a ne višak kože, onda nije potrebno skidati kožu. Ako je problem višak kože, onda nije neophodno skidati masnoću. Obično, ipak kod pacijenata posle četrdesete, pedesete godine potrebno je korigovati padanje gornjeg kapka i nadutost kesica ispod oka, skidanje viška kože, masnoće i mišića. Ponekad ako postoje uslovi za lifting čela preporučuje se da gornji kapak prati ulegnuće obrve. Hemijskim pilingom se skida tamni pigment koji formira krugove u regiji oko oka.

Rezovi i tehnike:
Tehnika zavisi od problema, prevelike masnoće i kože u očnom predelu i od pozicije obrva. Skida se višak kože i masti. Rez gornjeg kapka ide visoko unutar prirodnog nabora i pruža se do spoljnjeg ugla oka. Rez sa radio talasima se izvodi beskrvno. Smanjenje očne masti ide u paketu sa skidanjem i rezom na mestu unutar donjeg kapka. Kod skidanja viška kože i mišića drugi rez je sakriven ispod donje trepavice, a lakše je ako postoji prirodni nabor.

Trajanje operacije:
1 do 3 sata.

Anestezija:
Obično se radi lokalna sa mogućom sedacijom.

Bolničko i vanbolničko lečenje:
Obično je lečenje vanbolničko.

Period oporavka:
Obično nema bolova,samo privremena nelagodnost, otok, modrice i svrab očiju, suzenje i osetljivost na svetlost javlja se pet dana.

Oporavak:
Čitanje: 2 do 3 dana, Vraćanje na posao: 7 do 10 dana.Konaktna sočiva: dve nedelje. Vežbanje: Oko tri nedelje. Hematomi i otoci nestaju nakon nekoliko nedelja, obično se preporučuju tamne naočare tako da je izgled skoro normalan.


Rizici:
Hematom (krvni podlivi koje treba otkloniti)., infekcija i reakcija na anesteziju. Privremena zamagljenost i dupla slika.Krvarenje, suve rožnjače, asimetrično zarastanje ožiljaka. Privremeno se javlja otežano kompletno zatvaranje oka (retko se javlja trajno). Povlačenje na dole može spustiti kapak što zahteva dodatni zahvat. Slepilo je veoma retko.


Detalji:
Pored normalnog pre operativnog pregleda, poželjan je I pregled oftalmologa. Prvo veče posle operacije, treba da sasvim odmarate sa glavom u elevaciji. Treba da stavljate hladne komprese na Vaše kapke. Konci se skidaju posle 5 do 7 dana.


Trajanje rezultata:

Nekoliko godina. Nekad i trajno.