Home Intervenții Intervenții chirugicale Korekcija nosa (Rinoplastika)
Korekcija nosa (Rinoplastika)
There are no translations available.


Kandidati:
Devojke treba da čekaju 14 do 15, a dečaci 16 do 17 godina, pre toga ne treba raditi operaciju zato što se struktura lica menja sa odrastanjem i bolje je čekati dok se razvoj lica ne završi, pa tek onda izvršiti operaciju. Mlađe pacijente treba pažljivo savetovati da shvate razloge koji ih motivišu u želji da promene svoj nos. Veoma je važna potreba pacijenta za promenom a izbegavati uticaj rođaka i prijatelja. Donja starosna granica za rinoplastiku zavisi od zdravstvene kondicije i psihološke motivisanosti koja uzrokuje potrebu za promenom. Klasičan razlog za hirurgiju nosa kod starijih pacijenata je efekat podmlađivanja procedurom korekcije spuštenog tipa nosa, a često se radi uporedo sa zatezanjem lica. Problemi sa disanjem se rešavaju u istom zahvatu. Koriguje se nos tipa "lopte” koji je prevelik za lice, grbav iz profila, jako širok, kriv i asimetričan.


Cilj:
Reoblikovanje nosa, redukcija ili korekcija visine nosa, uklanjanje grbe, menjanje oblika vrha ili mosta, tesnih ili širokih nozdrva, promena ugla između nosa i gornje usne, problemi sa disanjem.Kvalitet kože, veličina i oblik nosa, mora biti u vezi sa licem a to se mora proučiti pre operacije. Nekad se korekcija brade radi zajedno sa operacijom nosa zbog ravnoteže lica.


Rezovi i tehnika:
Rezultati rinoplastike moraju se složiti sa nekoliko faktora: tipa kože, oblika nosa itd. Rezultati su individualni i oblik se ne može upoređivati sa drugima. Nos se povećava ili smanjuje, nozdrve se sužavaju, reoblikuju i podižu.Obično se svi rezovi prave unutar nosa. Ponekad se radi mali rez na columeli tkivo (koje razdvaja nozdrve). Ova se tehnika koristi kod komplikovanijih slučajeva I u slučaju reintervencija. Malim rezovima na hrskavici i kosti sužava se i ispravlja nos. Za korekciju nosa, najčešće se koristi hrskavica iz septuma ili ušna hrskavica.


Trajanje operacije:
1 do 2 sata i više.


Anestezija:
Opšta anestezija.


Bolničko ili vanbolničko lečenje:
Obično je bolničko.


Sporedni efekti:
Privremeni otoci, modrice u okolini očiju i nosa. Nekad krvarenje.


Oporavak:
Modrice oko očiju i obraza nastaju nakon tri dana posle operacije i treba da nestane oko druge nedelje. Prekrivanje šminkom sakriva se promenjena boja kože. Većina otoka nestaje posle mesec dana, ali veliki otok nestaje nakon šest meseci. Obično finalni rezultat rinoplastike dobija se posle devet meseci. Vraćanje na posao:1 do 2 nedelje. Fizička aktivnost: 2 do 3 nedelje. Izlaganje suncu: jedan do dva meseca.


Rizici:
Serija komplikacija rinoplastike nije zajednička drugim komplikacijamaMoguće komplikacije su pojava hematoma (nakupljanje krvi ispod kože i ona se može ukloniti), infekcija i reakcija na anesteziju.Utrnulost kože koja se može desiti kod rinoplastike obično je privremena.


Detalji:
Posle rinoplastike ne bi trebalo da postoje bolovi. Kontencija nosa obično ostaje sedam dana. Konci se reabsorbuju i ne moraju da se vade. Za vreme prvih dva dana posle operacije potrebno je spavati sa podignutom glavom, jer se tako uklanjaju otoci i moguce manje krvarenje. Male količine krvarenja u prvih dva dana nisu neuobičajene.


Trajanje rezultata:
Trajno.

 

hirurgijanosa1 hirurgijanosa2 hirurgijanosa3 hirurgijanosa4