Zatezanje lica


Kandidati:
Obično muškarci i žene posle 40 godina, mada neki pacijenti imaju potrebu za ovom procedurom posle tridesete.


Cilj:
Smanjivanje dubokih bora od nosa do uglova usana, rekontura vilične linije i jagodica.Takođe zatezanje kože i nestanak " ćuranove kese” (tako se naziva vrat sa viškom masti), zatezanje mišića, zatezanje kože. Često se radi u kombinaciji sa zatezanjem čela i blaferoplastikom za korekciju obrva i kapaka.


Rez i tehnika:
Postoje različite procedure zatezanja lica. Rez je obično ispred i iza uha i sakriva se iza prirodnog kožnog nabora. Rez ide iza uha u skalp gde je sakriven ispod kose. Uši ostaju slobodne i očuvaju prirodni izgled, izbegavajući njihovo rastezanje. Ponekad se pravi mali rez ispod brade što pomaže zatezanju mišića vrata. Takođe, često je potrebno da se repozicioniraju tkiva lica i vrata iz dubinskih regija. Koža se povlači na gore i nazad a višak se otklanja.To daje normalan izgled lica I izbegnut je aspekt “maske” usled zategnutosti. U slučaju vrata, pored zatezanja, obuhvata liposukciju i liposkulpturu za poboljšanje konture. Najvažniji aspekt zatezanja lica je repozicija izgubljenog volumena. Postiže se plikaturom i šivenjem dubinskih struktura ili ubrizgavanjem masti, koja se aspirira iz drugih regija.


Trajanje operacije:
2 do 4 sata.


Anestezija:
Lokalna sa sedativima ili opšta.


Vanbolničko i bolničko lečenje:
Obično je bolničko.

Oporavak:
Vraćanje na posao:10 do 14 dana.
Druge fizičke aktivnosti: 2 nedelje i više.
Modrice: 2 do 3 nedelje.
Izlaganje suncu nakon nekoliko meseci.


Rizici:

Komplikacije zatezanja lica nisu tako česte. Hematomi (nakupljanje krvi ispod kože), infekcija, Krvarenje i reakcija na anesteziju. Neki rezovi su vidljivi, ali to je individualna varijanta zaceljivanja i moze se ispraviti.Nekad se javlja ozleda nerva koji kontroliše facijalnu muskulaturu ali to je retka pojava. Asimetrija ili promena u liniji kose.


Detalji:
Zatezanje lica ne može korigovati bore oko usta. Izbor procedure zavisi od bora, teksture i elastičnosti kože i stepena zastupljenosti bora i nabora. Obično povećano izlaganje suncu dovodi do pojave više bora, pa je potrebno da se facelift kombinuje sa osvežavanjem kože lica i njihovim eliminisanjem. Mesto reza zavisi od linije kose. Pušaci treba da prestanu sa pušenjem pre operacije. Aspirin treba da se izbegava, jer on dovodi do krvarenja. Bandažiranje sprečava krvarenje i sprečava oticanje. Dren se stavlja, da bi sprečilo nakupljanje tečnosti. Spavanje sa glavom u elevaciji smanjuje otoke i modrice. Bandaža i dren se skidaju nakon dan, dva. Privremena asimertija otoka i modrica je normalna. Modrice treba da nestanu nakon dve do tri nedelje. Šminkanje je dozvoljeno nakon pet dana. Utrnulost je nekoliko nedelja. Izlaganje suncu treba izbegavati prvih meseci. Posle nekoliko nedelja dobija se "novi izgled”. Kod nekih se procedura nastavlja, jer pacijenti ostaju odani tom lepšem izgledu.

Trajanje rezultata:
Obično 5 do 10 godina.